| Windows 2000/XP Professional:TCP/IP Routing |
|
|
|
| Çarşamba, 06 Eylül 2006 19:52 | |||||
|
Windows 2000 / XP Professional üzerine birden fazla ethernet kartı takabilirsiniz. Bu durumda bilgisayar aynı anda iki ağa birden bağlı olacaktır. Windows 2000'i (System#2) alttaki örnekte olduğu gibi iki sistem arasında routing (yönlendirme) yapacak şekilde ayarlayabilirsiniz. System #1 ve System#3 birbiriyle System #2 üzerinden haberleşebilir. System#2 bu haberleşmeyi sağlamak için router görevi görür. Bu yöntem, 3 makinayı hub olmadan birbirine bağlamaya yarar.
Sistemi yönlendirici olarak ayarlamaAslında yönlendirme özelliği diğer işletim sistemlerinde bulunan bir özelliktir, şimdi bunları tek tek inceleyelim. Windows 95, 98, ME
Windows NT4
Windows 2000Windows 2000 ile ilgili tüm dökümanlarda birden fazla ethernet üzerinde yönlendirme "RRAS" (Routing and Remote Access Service) içinden açılır deniyor. Windows Server da bu doğru ancak RRAS Windows 2000 Professional ile gelmiyor. Windows 2000 Pro'da routing'i aktif hale getirmeIP routing normalde kapalıdır. Bu ayar RRAS içinden (Server versiyonunda tabi) yapıldığında, bir registry düzenlemesi otomatik yapılır. Pro versiyonunda RRAS olmadığına göre bu özelliği aktif hale getirmek için biz elimizle registry'yi değiştirelim: 1 .Start menu, Run. Regediti kapatıp restart edin. Bu şekilde W2k Pro'da da routing'i açmış olduk. Windows XPWindows XP Professional Online Help veya Resource kit içinde bu konu ile ilgili bir şey bulamadım, ama XP her nekadar farklı görünsede W2k ile çok benzer yanları var. Ve belkide gelecekteki bir XP Server versiyonu için Microsoft aynı registry anahtarını XP'de de muhafaza etmiş olabilir diye düşündüm ve yanılmamıştım : HKEY_LOCAL_MACHINE \SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip \Parameters
Makinayı restart edince Windows XP 2 farklı makina arasında router gibi çalışmaya başladı.
|
|||||
| Son Güncelleme: Cumartesi, 12 Eylül 2009 03:37 |
Bilgisayar ağları ve Windows Hakkında Bilgiler...